Yeniden merhabalar! Bugün sizlere
yaz davetlerinde yardımcı olacak bir yazı hazırladık. Yazın gelmesiyle akşam
verilen yemekler, happy hour lar daha canlı ve eğlenceli olmaya başladı.
Misafirlerinizi ağırlarken faydalı olması için hangi içki hangi bardakla servis
edilir ve yanında ikramlık neler iyi gider, sizler için hazırladık.
1-ŞARAP
Aslında kırmızı şarap kırmızı etle; beyaz şarap beyaz etle diye kesin bir kural yok ancak soğuk beyaz şarabın zeytinyağlı ve salatalar gibi yaz yemeklerine daha çok yakıştığı bir gerçek. Kırmızı şarap ise daha oda ısısında tüketilir, kadehinin alt kısmının daha geniş ve yuvarlak olmasının nedeni kadehi kavrarken elinizin ısısıyla şarabınızın daha sıcak olmasını sağlamaktır. Bizim önerimiz şarap servisinin yanında ağırlıklı tuzlulardan olmak üzere bir peynir tabağı, üzüm ve kurutulmuş meyve (balkabağı, ,incir gibi) kullanmanız.
2-VİSKİ
Viski nispeten yüksek alkol oranı
sayesinde daha çok ısınmaya yol açtığından kışın daha çok tercih edilen bir
içki ancak buzlu sek viski yaz akşamlarında davetlerinize ayrı bir klas
katacaktır. Viski bardağı klasik, kısa, cam bardaktadır; ağız kısmının geniş
olması viskiye çok yakışan buzun rahatça koyulabilmesi içindir. Yanında iç
fındık, badem ve çikolata servisi yapabilirsiniz.
3-ŞAMPANYA
Özel günlerde en çok tercih edilen
içki olan şampanya; uzun ayaklı ve gövdeli bardakta servis edilir. Bunun nedeni
de köpüğünün yavaş yavaş yükselmesini sağlamak ve el ısısı ile ısınmasını
engellemektir. Yanında havyar, deniz mahsüllü kanepe ve mantar, beyaz etli
küçük atıştırmalıklar ikram edilebilir.
4-MARGARİTA
Yaz davetlerine çok yakışacak
içeceklerden olan margaritanın kendine özgü iki boğumlu bardağının olmasının
nedeni, oluşacak tortuların dibe çökmesini sağlamaktır. En çok zeytinle
yakıştırılan soğuk margaritayı servis ederken ayrıca limon kabuğu da tercih
edilir.
5-KOKTEYL
Yaz davetlerinde çoğu kişinin
gözdesi olan kokteyller çok farklı karışımlar içerebilirler. Bardakları martini
bardağına benzemekle birlikte daha uzun farklı şekilde olabilir. Yanında meyve
ve limonla servis etmenizi tavsiye ederiz.
6-SHOT
Aslında bir çok içki türü shot
olarak tüketilebilir, küçük ve bir seferde içmeye müsait bardaklarla servis
edilir. Eğer tekila, votka, rom gibi içecekler servis edecekseniz yanında limon
tercih edebilir ve çok bilinenin aksine klasik Meksika usulü olarak tarçın
serpilmiş limon-tekila ikilisi ikramında bulunabilirsiniz.
7-BRENDİ-KONYAK
Brendi ve konyak sert içkiler
olarak bilinir ve tercihen kışın tüketilir. Kısa ayaklı, yuvarlak kadehleri
elinizin ısıtmasına olanak sağlar ve yavaş yavaş tüketilirler. Çikolata servisi
yanında iyi bir tercih olur. Konyak ise Sniffter adı verilen benzer bir
bardakla servis edilir, et yemekleri ve çikolatayla tüketilebilir.
8-LONG DRİNKS
Türkçesi uzun içecekler olan votka,
tekila gibi içkilerle yapılan kokteylleri tarif eden bu terimde, uzun ve dar
ağızlı bir bardak kullanılır, böylece yüksek alkollü bu içkilerin yavaş yavaş
tüketilmesi sağlanır. Yanında buz ve meyve, kuruyemiş servisi yapılır.
9-BİRA
Biranın bardağı çok çeşitli olup
genelde büyük ve geniş ağızlıdır. Servisten önce bardakları buzlukta dondurmak
ve yanında patates kızartması, cips, kuruyemiş ikram etmek tercih edilir.
10-LİKÖR
Likör tadımlık bir içkidir ve sadece
birkaç yudumdan oluşur, bu nedenle bardakları küçüktür, ayaklı veya ayaksız
olabilir. Çok çeşitli aroması olan likörler genelde kahveye eşlik edebilir veya
yemek sonrası tatlı yanında ikram edilebilir.
İşte bizim servis ve sunum
önerilerimiz bu şekildeydi. Umarız yazımız faydalı olmuştur. Dostlarınızla ve
sevdiklerinizle nice keyifli zamanlar!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder