Herkese yeniden merhaba:) Bugün yazımızda sizlere çok severek kullandığımız ojelerin yapısından bahsetmek istiyoruz.
Oje kokusuyla bircok kadını cezbeden bir vernik çeşididir.Kalıcı olması, çabuk kuruması ve güzel kokması gibi beklentileri karşılamak için içeriğinde çeşitli kimyasallar barındırır.
Ojelerin temel hammaddesi çözücü olarak bilinen kimyasallardır.Bu maddeler ojenin akıcı kıvamının oluşmasını sağlar.Oje hava ile temas ettiğinde çözücü buharlaşır ve oje kurur. Kullanılan çözücü ojenin kalınlığını ve kuruma süresini belirler.
Genellikle butil asetat, etil asetat ve alkolün tercih edilmesiyle birlikte kozmetikte 'zehirli üçlü' olarak bilinen formaldehit, toluen ve BDP de kullanılabilir. Formaldehit kullanımı tırnakların sertleşmesine sebep olurken Avrupa'da kozmetik alanında kullanımı yasaklanan BDP (butil ftalat) tırnağın kırılmasını önlüyor. Bu nedenle oje seçerken üzerinde '3Free' ya da 'Formaldehyde, BDP, Toluen Free' yazanlarını tercih etmekte fayda var.
Ayrıca ojelerin içine ojenin tırnaga bağlı kalmasını sağlamak için reçineler eklenir.Tırnak cilasında genelde reçine olarak trosilamit-formaldehit kullanılır.
Kullanılan çözücü ve reçine ojeye dayanıklılık ve parlaklık kazandırırken, aynı zamanda tırnakların çabuk kırılmasına sebep olur. Bu nedenle ojenin tırnak elastikiyetine uyumuna yardımcı olarak ojenin kalıcılığını artırmak için plastikleştiriciler kullanılır. Ojelerde tercih edilen plastikleştirici kafurdur.
Son olarak ojelere renk vermek için içerisinde metal oksit tozları bulunan boyar maddeler eklenir.
Oje sürmek birçok kadın için büyük bir zevk. Renk renk ojeler biz kadınları cezbediyor. Ancak güzelliği kadar içerisinde barındırdığı kimyasalların zararını da düşünmek lazım. Bu nedenle oje seçiminde dikkatli olmakta ve tırnaklarımızı arada dinlendirmekte fayda var.
Bizim bu konu hakkında söylemek istediklerimiz bu şekilde, umarız yazımız sizin için yararlı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere:)