23 Nisan 2016 Cumartesi

23.04.2016- GÜNEŞ KREMLERİNİN KİMYASAL YAPISI

Herkese yeniden merhaba:) Bugünkü yazımızda sizlere havaların ısınmasıyla daha çok ön plana çıkan güneş kremlerinin kimyasal yapısından bahsetmek istiyoruz.


Hepimizin bildiği gibi özellikle yaz aylarında güneşin etkili olduğu saatlerde güneş kremleri kullanmak çok önemli. Peki kullandığımız güneş kremlerinin ne olduğunu biliyor muyuz?

Güneş kremleri cildimizi UV ışınlarından iki şekilde koruyabiliyorlar: bazılarının içerdiği moleküller UV ışığını yansıtırken , bazılarının etken maddeleri bu ışığı emerek yok ediyor.

  • Mekanik etkili / İnorganik kremler: Bu kremlerin çoğunda çinko oksit ve titanyum oksit kullanııyor. Bu aktif maddeler kremin içinde küçük partiküller halinde bulunuyor. Bu moleküller cilde sürüldüğü zaman UV ışınlarını yansıtıyor. Oldukça etkili ve güvenli olan bu kremler sürülür sürülmez etkilerini göstermeye başlıyor ve hem UVA hem de UVB ye karşı koruma sağlıyorlar. 
Çinko oksit ve titanyum oksit  maddeleri güneş kremlerinde uzun süredir aktif madde halinde kullanılmaktadır. Son yıllarda gelişen nanoteknoloji sayesinde aynı molekül yapısına sahip daha küçük partiküller içeren kremler yapılması mümkün oldu.
  • Kimyasal etkili / Organik kremler: Bu kremlerde en sık kullanılan maddeler oxybenzon, PABA ve retinil palmitat. Bu maddeler cildimize ulaşan UV ışınlarını emerek kimyasal tepkimelerle ısıya çeviriyor ve enerjilerinin yok olmasını sağlıyorlar. İçerdikleri kimyasal bileşime göre sadece UVB ye ya da hem UVB hem de UVA ya karşı koruma sağlıyorlar. Bu kremler diğer gruba göre daha şeffaf görünümlü ve sürülünce kolay dağılıyorlar.
Retinil palmitat genelde kozmetik endüstrisinde kullanılsa bile bazı bilim adamları bu maddenin kansere yol açtığını ileri sürüyor. Oxybenzon ise güneş kremlerinde en çok kullanılan maddelerden biri. UVB ve az da olsa UVA ışınlarını emdiği için tercih edilse bile son zamanlarda mercek altına alınmış durumda. Yine de vücuda zararları konusunda kesin bir araştırma yok. PABA kimyasal güneş kremlerinde ilk kullanılan maddelerden.Ancak son yıllarda alerjik reaksiyonlara sebep olduğunun tesbit edilmesi ve bazı çalışmalarda ciltte UV hasarını artırdığının gözlenmesi nedeniyle çoğu üründe kullanılmıyor.

Peki güneş kremlerinin üzerinde bulunan SPF nedir?

SPF ( sun protection factor ) güneş koruma faktörü anlamına gelir yani SPF güneş kreminin UV ışınlarını süzme yetisini gösteren bir indeks. Ancak, SPF sadece kremin UVB süzme özelliğini gösteriyor, UVA yı süzme özelliği hakkında hiçbir fikir vermiyor. Kremlerin SPF değeri yükseldikçe engelledikleri UVB miktarı da artıyor.

Bu konuyu kısaca özetlememiz gerekirse, organik molekül içeren kremler ve çinko- titanyum içeren kremlerden nano parçaçıklı olanların yan etkileri hala daha tartışma konusu. Bu nedenle en risksiz güneş kremleri büyük partiküllü çinko oksit ve titanyum oksit içeren kremlerdir. Çinko/titanyum içeren bir kremi güneşe çıkmadan hemen önce sürebilirsiniz, ancak kimyasal etkili kremleri güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürün ki önce cilt tarafından emilip aktif hale gelsinler. Kullandığınız kremin hem UVB hem de UVA ya karşı etkili olduğuna emin olun.

Bizim güneş kremleri hakkında söyliyebiliceklerimiz bu kadar. Umarız yazımız sizin için yararlı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About the Author

Author Info

BİZE ULAŞIN

elegancebydbe@gmail.com

Instagram

Facebook

Popular Posts

featured Slider

Pages

Like us

İzleyiciler

Popular Posts