10 Şubat 2016 Çarşamba

10.02.2016-KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN SON KULLANMA TARİHLERİ


Herkese yeniden merhaba! Bugün sizlere bizim için çok önemli olan bir konudan bahsedeceğiz. Tükettiğimiz her şeyde olduğu gibi kozmetik ürünlerinde de belirli bir kullanım süresi var. Bu süre her bir kozmetik ürünü için ayrı ve hatta markalar içinde farklılık gösterebiliyor. Kullandığımız ürünleri bu süre içinde tüketmemiz çok önemli çünkü aksi takdirde bu ürünler mikrop kapmamıza ya da alerjik reaksiyon göstermemize sebep olabilir. Bunun dışında eğer kullandığımız ürünlerin kokusunda, kıvamında,renginde az da olsa bir değişiklik olduysa bu ürünü kullanmayı bırakmamız gerekiyor.
Ürünlerin son kullanma tarihleri ambalajları üzerinde mutlaka belirtilmektedir.Bir diğer önemli nokta ise açıldıktan sonra ürünü kullanabiliceğimiz süreyi gösteren PAO ( Perido after opening ) işareti. Bu işaret kapağı açık kavanoz resminin içinde sayı ve ' M ' harfinden oluşuyor. Kavanoz şeklinin içinde 12 M yazıyorsa bu ürünün açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. 


Ayrıca ürünlerin ambalajlarında ' Batch code ' olarak adlandırılan bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini ve sahte olup olmadığını anlayabiliriz.Ürün ambalajlarında açıldıktan sonra kullanım süresü belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code larda bulunur. Satın aldığınız ürünlerin üretim tarihini batch code ile bulabilmek için http://checkcosmetic.net/ linkini kullanabilirsiniz.


Tarihi geçen kozmetik ürünlerimizi kullanmaya devam etmemiz halinde cildimizde tahriş,kızarıklık,döküntü,enfeksiyon gibi alerjik ve mikrobik reaksiyonlar oluşabilir. Ayrıca aldığımız tüm kozmetiklerin saklama koşullarına da dikkat ederek, kullanım süresi boyunca bozulmasını önleyebiliriz. Ayrıca ürünlerin bozulmasında içerikleri de önemli bir nokta. Ürün içeriğinde ilk madde suysa, su bakteri büyümesini desteklediği için bu tür ürünler açıldıktan sonra daha kısa kullanım ömrüne sahiptir.

Eğer kullandığınız ürünün rengi değişmeye başladıysa, kokusu değiştiyse, katmanlara ayrıldıysa veya içerisinde siyah partiküller oluştuysa bu ürünün bozulmaya başladığını gösterir.

Peki kozmetik ürünlerinin kullanım süresi nedir??

Rimel ve sıvı eyeliner: Bu ürünleri sık sık değiştirmek çok önemlidir. Bunlar en çok açılıp kapanan ürünlerdendir ve bakteri oluşumuna çok açıktırlar. Bu nedenle 3 ayda bir yenilenmelidirler.


Sıvı fondoten ve kapatıcı: Bu ürünlerin kullanım süresi 6-12 ay arasındadır. Yapılarına göre bu süre değişiklik gösterir. İçeriği daha yağlı olan ürünler daha uzun süre dayanır. Ayrıca eğer ürünü ellerinizle uyguluyorsanız ömrünü kısaltabilirsiniz.


Pudra bazlı ürünler: Kullandığımız allık, pudra ve bronzer tarzı kozmerik ürünleri bu sınıfa giriyor. Kullanım süreleri 12-18 ay arasında değişiyor. 


Far: Toz farların kullanım süresi 2 yıl, krem farların ise 12-18 ay arasında değişiyor. 



Ruj ve lipglosslar: Bu ürünlerin kullanım süresi 12 aydır.


Göz ve dudak kalemleri: 2-3 yıl arasında değişen bir kullanım süreleri vardır. Eğer ürünü uzun süre kullanmayacaksanız ucunu açıp öyle saklamanızda fayda var.


Parfüm: Serin, ışıksız ve nemsiz yerde saklandığında 2-3 yıl kullanılabilir. Kokusunun değiştiğini farkederseniz bu kullanım ömrünün bittiğini gösterir.


Oje : Ojelerin 2 yıl kullanım süresi vardır. Bozulduklarını yapış yapış olmasından anlayabilirsiniz.


Nemlendiriciler, yüz kremleri, göz kremleri, serum ve maskeler: Kullanım süreleri 6 ay veya 1 yıldır. Bu tür ürünlerde kullanma süresinin dolması ürün etkinliğinin kaybolmasına ve ciltte olası bir enfeksiyona sebep olabilir. Özellikle kavanozda buluna ürünlerin temiz parmaklarla ya da spatulayla kullanılmasına özen gösterin.


Güneş koruma ürünleri: Bu ürünlerin kullanım ömrü 1 yıldır. Çabuk bozulmamaları için serin yerde saklanmaları gerekir.


Şampuanlar ve saç şekillendirici kremler: Kullanım süreleri açıldıktan sonra 2 yıldır. Ürünlerin içine giren su ürünlerin yapısını bozabilir.

Kozmetik ürünlerinin son kullanma tarihleriyle ilgili bizim sizinle paylaşıcaklarımız bunlar. Umarız yazımız sizin için yararlı olur:) Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere!













4 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı,teşekkür ederiz.. :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok teşekkür ederim..bana çok yararı oldu.Faydalı bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. Açılmamış şampuan raf ömrü nedir üretim tarihi 2019 yaziyor sulfatsiz şampuan

    YanıtlaSil

About the Author

Author Info

BİZE ULAŞIN

elegancebydbe@gmail.com

Instagram

Facebook

Popular Posts

featured Slider

Pages

Like us

İzleyiciler

Popular Posts