18 Ocak 2016 Pazartesi

18.01.2016-Kozmetik ve Bakım Ürünlerinde Uzak Durulması GerekenKimyasallar

Herkese yeniden merhaba yeni haftaya başlarken sizlere aslında hepimiz için önemli olduğunu düşündüğümüz bir konudan bahsetmek istedik.

Her gün birçok kozmetik ve bakım ürünü kullanıyoruz.Ancak çoğu zaman bu ürünlerin içeriğine dikkat etmiyoruz. Kullandığımız ürünlerin birçoğu cildimize, organlarımıza kısaca sağlığımıza zararlı olabilecek kimyasallar içeriyorlar.


Peki nedir bu kimyasallar?? İşte kozmetik ürünlerinde dikkatli olmamız gereken kimyasalların bazıları şunlar:

Paraben: Uzak durulması gereken kimyasalların içinde en çok bilineni herhalde parabendir. Ürünlerde genellikle methylparaben,ethylparaben,butylparaben ve propylparaben şeklinde bulunur. Daha çok karşımıza vücut losyonlarında, kremlerde, deodorantlarda ve makyaj malzemelerinde karşımıza çıkan bu kimyasal göğüs kanserine yol açıyor.

BHA&BHT: Bu kimyasallar daha çok karşımıza makyaj malzemeleri ve nemlendiricilerde koruyucu olarak çıkıyor. Ancak deride alerjik reaksiyonlara neden olabiliyorlar. Hatta yapılan bazı araştırmalar bu kimyasalların kansorejen etkiye sahip olduklarını söylüyor.

Petrokimyasallar: Petrokimyasalları ürün içeriği kısmında alkol kelimesi ya da anol son ekiyle tanıyabiliriz. Bu kimyasallar deriden emilerek vücudumuza giriyorlar. Böbrek, beyin ve solunum sistemi için zararları oldukça fazla.

DEA,MEA VE TEA: Malesef ülkemizde üretilen birçok üründe bu kimyasalları görmek mümkün.Bu kimyasallar güneş kremlerinde, losyonlarda, el sabunu ve şampuan gibi temizleyicilerde kayganlaştırıcı ve köpük yapıcı olarak kullanılıyorlar.Bu kimyasallar karaciger ve böbrek kanseri riskini artırıyorlar.

Sülfat: Gözleri ve deriyi tahriş etme riski yüksek olan sülfat şampuan ve duş jeli gibi köpüklü ürünlerde daha çok kullanılıyor.

Triclosan: Kansorejen etkili kimyasallardan biri olan triclosan diş macunu ve deodorantlarda karşımıza çıkabiliyor.

Propylene Glycol / Polyethylene Glycol: Bu kimyasallar deriye çok kolay nüfuz edebiliyorlar. Bilinen en büyük zararları protein ve hücre yapısını zayıflatmaları. Bu kimyasallar daha çok rimel ve losyon gibi ürünlerde karşımıza çıkıyorlar.

Sentetik Boyalar: F&DC ile başlayan ve bir renk ya da numarayla devam eden isimlere sahip sentetik boyalar deri tarafından emildiginde vucutta bulunan oksijeni tüketiyorlar. Yapılan araştırmalarda kullanılan sentetik boyaların neredeyse hepsinin kansorejen olduğu belirlenmiş.

Talc: Daha çok allık ya da göz farlarında karşımıza çıkabiliyor. Cildin fazla nemini alarak parlamayı önlemek ve cilde yumuşaklık vermek için kullanılıyor.Bu kimyasalın bilinen en büyük zararı yumurtalık kanserini yükseltmesi.

Yapay Kokular: Aslında kokusuz olduğu söylenen ürünlerde bile yapay kokular bulunabiliyor. Yapay esans barındıran bu ürünleri direk cilde uygulamak ciltte tahrişe sebep olabiliyor. Aynı zamanda bu kimyasalları solumak astım ya da bağışıklık ve sinir sisteminde tahribata yol açabiliyor.

İşte kozmetik ve bakım ürünlerinde uzak durmamız gereken başlıca kimyasallar bunlar. Umarız yazımız sizin için yararlı olur:)

Bir sonraki yazı da görüşmek üzere:)






6 yorum:

  1. Hangi birinden uzak duracağız bilmiyorum ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok uzak duramıyoruz genelde ama biraz dikkat etmekte fayda var sanırım😒

      Sil
  2. Çok önemli bir yazı olmuş eline sağlık umarım herkes okur da azıcık daha dikkatli olunur kendi sağlımızı kendimiz bozuyoruz bir de üstüne para ödüyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler:) Umarım yararı olur😊

      Sil
  3. eline sağlık harika bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil

About the Author

Author Info

BİZE ULAŞIN

elegancebydbe@gmail.com

Instagram

Facebook

Popular Posts

featured Slider

Pages

Like us

İzleyiciler

Popular Posts