27 Ocak 2016 Çarşamba

27.01.2016-PARFUM HAKKINDA HERŞEY


Herkese yeniden merhaba:) Bugünkü konumuz günlük hayatımızda çok büyük yer eden parfümlerin içerikleri ve nasıl seçilmeleri gerektiğiyle ilgili. Bu konu bizden kozmetik kimyasalları hakkında yazdığımız yazıdan beri çok istenmişti..Bu nedenle öncelik vermek istedik:)



Biz kadınların kullanmaktan asla vazgeçemediği kozmetik ürünlerinden birisi hiç kuşkusuz parfüm olmalıdır.Parfüm, doğal veya sentetik kokulu yağlar (hammadde) su ve alkolün belirli oranlarla karıştırılması ile elde edilen güzel kokulu sıvıdır. Bu oranlara göre de çeşitli isimler alır.

%20-40 aroma: Perfume extract
%10-30 aroma: Eau de parfum (EdP)
%5-20 aroma: Eau de toilette (EdT)
%2-5 aroma: Eau de cologne (EdC)
%1 aroma: Splash perfume (EdS)


Peki nedir bu hammaddeler? Parfumu oluşturan hammaddeler arasında naturel ve sentetik olanlar vardır. Doğal olanlar tamamen doğadaki bitki ve köklerden elde edilen ya da çeşitli hayvanlardan elde edilen güzel kokulu yağlardır.Bu natureller arasında citrus ailesinden bergamut,portakal,limon ve mandalina gibi çok çeşitli bir yelpaze vardır.Citrus ailesi genelde hafiftir ve tazelik hissi verir.diğer taraftan odunsu notalar içeren paçulya sedir ağacı,vanilya ve tonka dikkat çeker.Bir de floral (çiçeksi) vardır ki bunlar biraz daha pahalı hammaddeler.Hayvansal kökenli doğal yağlara örnek olarak ise gri amber,misk,castoreum ve civet verilebilir.Sentetik yağlar ise tamamen laboratuar ortamında elde edilen hoş kokulu yağlardır.


Parfümlerin bir diğer hammaddesi sudur. Suyun parfüm yapımında kullanılmasının iki ana nedeni vardır; yine parfüm hammaddelerinden olan alkolün derecesini düşürmek ve de doğal yağların sahip oldukları kokuların etrafı sarmasına yardımcı olmak.Alkolün ise yoğun kıvama sahip olan doğal yağları inceltme ve kokularının kalıcılığını artırma gibi bir özelliği vardır. Bu şekilde kıyafetimize veya tenimize sürdüğümüzde kokulu yağların tenimizde yağlanma yapması ve boyaması da engellenmiş olur. Ancak kullanılan alkolün niteliksel olarak iyi bir kaliteye sahip olması ve tamamen kokusuz olması gerekir.

Son olarakta güzel kokulu yağların koku moleküllerini emerek bir arada tutulmasını, bu koku bileşenlerinin buharlaşma oranlarının düzenlenmesini ve bunun sonucu olarakta daha uzun sürede buharlaşmasını sağlamak amacıyla fiksatör kullanılır. Fiksatör olarak kullanılan çeşitli hammaddeler vardır; gri ambar civet,misk gibi..


Gelelim parfümlerde önemli olan diğer bir konuya, nota.Hep bahsedilen bu notaların anlamları ise parfüm seçilirken bizim için önemli olması gereken bir detay.Parfümü ilk sıktıgınızda 15 dakikalık süreçte aldığınız koku parfümün üst notasıdır. Bir iki saat içinde alınan koku ise orta nota yani parfümün kalbidir. Dip nota ise pek koklanmaz. Bir his ve doğallık hissettirir,parfümün kalıcılığını sağlar. İşte bu sebeple parfüm almaya gittiğinizde bu konuda dikkatli olunmalıdır. İlk sıktığınızda aldığınız koku ile karar vermemelisiniz.



Peki neden bir parfüm herkeste farklı kokar? Bunun sebebi cildimizdeki yararlı bakterilerdir.Uygulanan parfümler bu bakteriler tarafından yenilmektedir. Bakteriler canlı birer organizma olduğu için dışkılamaktadır, bu nedenle herkeste alınan koku farklıdır. Bu bakterileri de cildin asiditesi, yaşam şekli, beslenme düzeni gibi birçok şey etkilemektedir.Bu sebeple cilt rengine göre bir genelleme yapmak doğru değildir.Bize göre alınmak istenen parfümün önceden denenmesi ve bir iki saat beklemeden karar verilmemesi gerekiyor.


Bir parfümün kalıcılığı nasıl artırılır? Parfümü kıyafetlere sıkmak ciddi anlamda kalıcılığını artırır. Aynı şekilde saçlara parfüm sıkmak da kalıcılık açısından iyi bir yöntemdir. Ama bu konudaki en etkili bölgeler damarların cilde en yakın olduğu bilek içleri ve kulak arkasıdır. Kullanılan parfümün koku yönü de kalıcılık açısından önemlidir. Odunsu ve baharatlı kokular daha kalıcıdır ve 3-4 saat idare edebilir. Fakat citrus, marine (su) ve meyveliler daha hafif kokulardır. Bu sebeple 1-2 saatte bir yenilenmelerinde fayda vardır. 



Son olarak, nasıl parfümler tercih etmeliyiz? Parfümünüzü mevsime ve gece gündüz kullanım durumunuza göre seçin.Gece parfümleri baharat ve egzotik çiçek kokulu,gündüz parfümleri ise daha fresh,hafif çiçek kokulu tercih edilebilir.

İşte bizim size parfümlerle ilgili anlatmak istediklerimiz bunlar:) Umarız yazımız sizin için yararlı olur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere:)














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About the Author

Author Info

BİZE ULAŞIN

elegancebydbe@gmail.com

Instagram

Facebook

Popular Posts

featured Slider

Pages

Like us

İzleyiciler

Popular Posts